You are currently viewing Väljas söömine – 4 viga, mida vältida

Väljas söömine – 4 viga, mida vältida

Kui sa oled vähegi minu moodi, siis sa armastad samuti aegajalt väljas söömas käia, aga ainult nii, et see üks söömaaeg ei paneks sinu tervisele korralikku põntsu.

Aga ära nukrutse.

Mõne teadliku valikuga saad siiski nautida väljas söömist, ilma oma tervise eesmärke ohverdamata.

Siin on 4 asja, mida mina restoranides käies jälgin. Usun, et need töötavad ka sinu tervise heaks.

Väljas söömine – 4 viga, mida vältida

1. Väldin kastmeid kui tuld

Kastmed on väljas süües justkui hunt lambanahas. Olgem ausad, me ei tea kunagi, mis seal on täpselt sees. Üldjuhul on need mega rasvarikkad ja seetõttu kaloripommid. Ma ei karda kaloreid, aga kuskil on mõistlikkuse piir. Minu jaoks ongi tervislik toit see, mis mõõduka energiasisalduse juures on ka mahult kohev.

Kui mõnes toidus on kaste, siis palun selle mulle alati eraldi serveerida. Siis saan ise otsustada kas ja kui palju. Sellisel juhul saan seda ise doseerida. Kui seda ei ole võimalik teha, seda toitu ma ka ei telli.

Ma teen erandi ainult mõnes tipprestoranis, kus kaste on pigem aktsendiks, mitte teistele toiduainetele basseiniks.

2. Mida ei näe, seda ka ei söö

Üldiselt katsun valida toite, mille puhul ma suudan silmaga eristada toiduaineid, millest see on tehtud. Näiteks mul on väga raske süüa välja ühepajatoite ja suppe. Mitte et ma neid ei armastaks, vaid mul puudub väljas süües ülevaade nende sisaldusest. Ma ei tea, mida kokk on sinna sisse pannud.

Väga huvitav leid on ka minu lemmiktoit omlett, mida tehakse väga tihti ohtra vahukoorega. Tiba vahukoort on okei, aga ohtralt mitte.

3. Väldin odavaid Aasia toidukohti

Keegi küsis minult hiljuti, milliseid restorane kindlasti vältida. Soovitasin suure kaarega käia mööda eelkõige “odavama otsa” Aasia toidukohtadest. Tead ju küll, need restoranid, mis serveerivad neid ohtras õlis ja mingis määramatus olluses ujuvaid nuudleid. Ja kus iga lihatükk on paksu jahukooriku sees.

Kui rääkida Aasia toidust, siis sushi on üldjuhul täitsa hea valik.

4. Väldin frititud ja paneeringus toiduained

Midagi pole teha, sellest “jumal teab kui pikalt” kasutuses olnud õlivanni kastetud toiduainetest ei saa sinu keha midagi head. Et teha asi veel hullemaks, kuhjatakse toiduainete ümber ka mingi kahtlane ollus (nad kutsuvad seda paneeringuks), mis frittides imeb veel selle korduvkasutatava õli enda sisse. Ja sina sööd selle sisse.

Nagu näed, siis väljas söömine võib olla ka tervislik, kui vaid suudad neid 4 ohtu tähele panna ja neid vältida.